Αν προσπαθείτε με το σύντροφό σου για μωράκι, τότε σίγουρα θα έχεις ακούσει κάποιες κλασικές συμβουλές για σύλληψη, όπως να κόψετε και οι δύο το αλκοόλ, να κοιμάστε καλά, να γυμνάζεστε και να μην αγχώνεστε.

Χρήσιμες συμβουλές, οπωσδήποτε, όμως σίγουρα δεν θα σε βοηθήσουν να δεις διαφορά σε 1-2 μήνες. Είναι πράγματα που γενικά πρέπει να κάνεις, για να είσαι υγιής και το σώμα σου να ανταποκριθεί χωρίς προβλήματα στην εγκυμοσύνη, όμως δεν είναι game changer.

Υπάρχουν, όμως, κόλπα για εύκολη σύλληψη που μπορούν όντως να κάνουν τη διαφορά αμέσως, ήδη από τον επόμενο κύκλο. Αν, λοιπόν, νιώθεις ότι έχεις κουραστεί να περιμένεις να δεις επιτέλους τις δύο γραμμές στο τεστ εγκυμοσύνης, τότε διάβασε οπωσδήποτε παρακάτω όσα ακολουθούν.

Παρακολούθηση της ωορρηξίας

Η νούμερο ένα, άχαστη συμβουλή. Η πιθανότητα να μείνεις έγκυος υπάρχει μόνο στο λεγόμενο «γόνιμο παράθυρο». Όταν δηλαδή το σπερματοζωάριο μπορεί να συναντήσει το ωάριο και να γίνει η γονιμοποίηση. Οι επαφές πολλές μέρες πριν την ωορρηξία ή μετά είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, ακόμα και αν είστε και οι δύο απολύτως υγιείς και γόνιμοι.

Πρέπει, λοιπόν, να γνωρίζεις πότε είναι η ωορρηξία σου, ώστε να προγραμματίσεις ανάλογα τις επαφές και να αυξήσεις κατακόρυφα τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος. Όσο σταθερός και αν είναι ο κύκλος σου, την ακριβή ημέρα της ωορρηξίας δεν μπορείς να τη γνωρίζεις δυστυχώς.

Εκτός αν κάνεις το τεστ ωορρηξίας που σε ενημερώνει 24-26 ώρες πριν την ωορρηξία ότι αυτή πρόκειται να συμβεί. Έτσι, μαθαίνεις πολύ εύκολα τις δύο πιο γόνιμες ημέρες σου (δηλαδή τη μέρα πριν την ωορρηξία και την ίδια μέρα), ώστε να μην παραλείψεις την επαφή τότε.

Τα τεστ ωορρηξίας της Hometest γίνονται πολύ εύκολα και είναι πολύ οικονομικά, οπότε μπορείς να ξεκινάς τα τεστ από νωρίς στον κύκλο σου, για να μην υπάρχει καμία περίπτωση να χάσεις αυτή την πολύτιμη στιγμή.

Δείτε τα τεστ ωορρηξίας

Συχνές επαφές

Ο μύθος ότι η ποιότητα του σπέρματος του άντρα εξαρτάται από τη συχνότητα των επαφών έχει καταρριφθεί. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένετε πολλές μέρες μέχρι το γόνιμο παράθυρο, καθώς έχει βρεθεί με μελέτες ότι η ποιότητα του σπέρματος δεν είναι τόσο καλή, αν έχουν περάσει πάνω από 5-6 ημέρες από την τελευταία εκσπερμάτιση.

Στην ιδανική ποιότητα, από άποψη συνδυαστικά ποσότητας, μορφολογίας και κινητικότητας, βρίσκεται το σπέρμα περίπου στις δύο ημέρες. Όμως, κατά τη διάρκεια του γόνιμου παραθύρου καλό είναι να αυξηθεί η συχνότητα, ώστε αντίστοιχα να αυξηθούν και οι πιθανότητες το σπερματοζωάριο να συναντήσει το ωάριο.

Η καλύτερη στάση για σύλληψη

Δεν είναι απόλυτα σαφές αν παίζει ρόλο η στάση στη σύλληψη, καθώς τα σπερματοζωάρια κινούνται γρήγορα και τα εμπόδια που συναντούν στο δρόμο τους είναι σημαντικότερα από τη βαρύτητα.

Ωστόσο, εμπειρικά έχει αποδειχτεί ότι οι στάσεις που περιλαμβάνουν αφενός τη βαθιά διείσδυση και αφετέρου συγκρατούν το σπέρμα στον κόλπο μπορούν να βοηθήσουν. Έτσι, η καλύτερη στάση για σύλληψη θεωρείται η ιεραποστολική στάση, όπως και η πλευρική στάση (κουτάλι), ενώ καλό είναι να αποφεύγετε τη στάση με τη γυναίκα από πάνω.

Λιπαντικά για σύλληψη

Πολλά κοινά λιπαντικά καταστρέφουν το σπέρμα, οπότε καλό είναι να χρησιμοποιείτε λιπαντικά ειδικά για σύλληψη. Αυτά τα λιπαντικά δημιουργούν ένα άριστο περιβάλλον για το σπέρμα με το ιδανικό pH, ενώ βελτιώνουν και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

Ενίσχυση της ανδρικής γονιμότητας

Ορισμένες συνήθειες πολλών ανδρών βλάπτουν την ποιότητα του σπέρματος χωρίς καν να το ξέρουν. Και δεν μιλάμε για συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η κακή διατροφή. Προφανώς και αυτές δεν πρέπει να υπάρχουν, όμως η διακοπή τους δεν φέρνει άμεσα αποτελέσματα, αφού απαιτούνται πολλοί μήνες.

Αυτό, όμως, που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει ο σύντροφός σου είναι να αποφεύγει τη ζέστη. Τα ζεστά μπάνια και τα σφιχτά εσώρουχα που δεν επιτρέπουν στην περιοχή να αναπνέει δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον ακόμα και για το πιο υγιές σπέρμα.

Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζει ο άντρας την ποιότητα και την ποσότητα των σπερματοζωαρίων του, πράγμα που μπορεί σε πρώτη φάση να το κάνει πολύ εύκολα με τεστ ανδρικής γονιμότητας για το σπίτι. Έτσι, θα έχει μια εικόνα της γονιμότητάς του, ώστε να ξέρει αν πρέπει να αναζητήσει ιατρική συμβουλή.


Δες τα τεστ ωορρηξίας της Hometest αλλά και τα τεστ εγκυμοσύνης και σου ευχόμαστε πολύ γρήγορα το θετικό τεστ ωορρηξίας να οδηγήσει σε θετικό τεστ εγκυμοσύνης!