Ο σημερινός τρόπος ζωής έχει επιπτώσεις σε διάφορα συστήματα του οργανισμού μας – και η γονιμότητα είναι ένα από αυτά. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα της γυναίκας: ορμονικές διαταραχές, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ασταθείς κύκλοι, ενδομητρίωση, ανεπάρκεια στην παραγωγή ορμονών, μικρή ωχρινική φάση, απουσία ορμόνης LH, υψηλά ποσοστά προλακτίνης, κ.α.

Η κακή διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο, όπως και η έκθεση σε συγκεκριμένες χημικές ουσίες.

Η ηλικία δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο, εκτός αν η γυναίκα πλησιάζει στην εμμηνόπαυση.

Πώς να αυξήσετε τη γονιμότητά σας με φυσικό τρόπο

1. Διατροφή
Ο πιο σημαντικός παράγοντας όσον αφορά στη γονιμότητα. Στις μέρες μας, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διατρέφονται σωστά ακόμα και αν έχουν βάρος μεγαλύτερο από το κανονικό. Με πολύ απλά λόγια, το σώμα δεν θα επιτρέψει την σύλληψη ή την εγκυμοσύνη αν δεν έχει τις απαραίτητες ουσίες για να διατηρήσει την εγκυμοσύνη! Πολλές γυναίκες αλλάζουν τη διατροφή τους καταναλώνοντας τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσιες σε ίνες, σε μια προσπάθεια να χάσουν κιλά ενώ παράλληλα να τρώνε πιο υγιεινά. Η μείωση του σωματικού βάρους γενικά είναι κάτι καλό για τη γονιμότητα, αλλά αν δεν γίνει με το σωστό τρόπο θα έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή θα μειώσει τη γονιμότητα, καθώς θα στερήσει από τον οργανισμό απαραίτητες πρωτεΐνες και λιπαρά που χρειάζονται για την παραγωγή ορμονών.

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γυναικολόγο ή τον διατροφολόγο σας για να σας δώσει οδηγίες για πιο σωστή διατροφή. Σε γενικές γραμμές όμως καλό θα είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές:
- Αφαιρέστε από τη διατροφή σας επεξεργασμένα δημητριακά, επεξεργασμένα φαγητά, ζάχαρη και περιορίστε το άμυλο. Καταναλώστε περισσότερους υδατάνθρακες από λαχανικά και φρούτα και προτιμήστε άμυλο από άλλες πηγές όπως γλυκοπατάτες.
- Καταναλώστε πιο υγιεινά λιπαρά τα οποία περιέχονται σε τροφές όπως το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το κρέας από ζώα βιολογικής διατροφής, τα βιολογικά αβγά, τα καρύδια, κλπ.
- Οι πρωτεΐνες θα πρέπει να προέρχονται από κρέας από ζώα βιολογικής διατροφής, βιολογικά αβγά και καρύδια. Αυτή η διατροφή θα πρέπει να επιλέγεται ιδίως την περίοδο της εγκυμοσύνης καθώς η επαρκής πρωτεΐνη βοηθάει στην μείωση του ρίσκου επιπλοκών.
- Καταναλώστε πολλά λαχανικά, ιδιαίτερα τα πρασινόφυλλα όπως μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, σέσκουλα. Προσοχή στον καλό καθαρισμό των λαχανικών για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων.
- Πιείτε πολύ νερό.
- Ελέγξετε τα επίπεδα της ινσουλίνης σας ακόμα και αν δεν πάσχετε από διαβήτη τύπου 2.

Στις περισσότερες γυναίκες, η σωστή διατροφή είναι από μόνη της αρκετή για να βοηθήσει το σώμα να αυξήσει τη γονιμότητα. Είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσετε την καλή διατροφή αφού επιτύχετε την εγκυμοσύνη και να μην σταματήσετε να τρέφεστε σωστά. Θα κάνετε καλό στον οργανισμό σας αλλά και στο έμβρυο. Θυμηθείτε! Η εγκυμοσύνη δεν είναι λόγος για να χαλάσετε τη διατροφή σας!

2. Τρόπος ζωής
Δεν είναι μυστικό ότι οι κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών και η πολύ υψηλή κατανάλωση καφεΐνης μειώνουν την γονιμότητα. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες εξίσου κακοί όπως:
- Έλλειψη ύπνου. Ο ύπνος παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην παραγωγή πολλών ορμονών. Έρευνες αποδεικνύουν ότι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα μελατονίνης και σεροτονίνης έχουν μικρή ωχρινική φάση με αποτέλεσμα να έχουν μικρότερες πιθανότητες σύλληψης. Η έλλειψη ύπνου επίσης μειώνει τη δυνατότητα του οργανισμού να ρυθμίσει σωστά την αδρεναλίνη, την κορτιζόλη και την ινσουλίνη με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας. Ο ύπνος θεωρείται επαρκής όταν ξυπνάτε και νιώθετε ξεκούραστη, όχι απλά ξύπνια. Αν οι ώρες ύπνου δεν σας ξεκουράζουν, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πρέπει να αυξήσετε τις ώρες ύπνου ή να συμπληρώνετε ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, ο ύπνος σε απόλυτο σκοτάδι μπορεί να βοηθήσει τα επίπεδα της μελατονίνης.
- Έκθεση σε χημικές ουσίες. Αποφύγετε καθαριστικά χημικά, πλαστικά μπουκάλια νερού, και διάφορα χημικά καλλυντικά προϊόντα.
- Ελάχιστη ή υπερβολική σωματική άσκηση. Εκτός από την απουσία άσκησης, η υπέρμετρη άσκηση μπορεί να είναι εξίσου βλαβερή. Το σωματικό λίπος δεν θα πρέπει να πέσει κάτω από 18-15%.
- Υψηλά επίπεδα στρες. Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις. Ιδίως στις μέρες μας. Προσπαθήστε να βρείτε ασχολίες που σας χαλαρώνουν και απομακρυνθείτε από στρεσογόνες συνήθειες ή καταστάσεις.
- Διάφορα φάρμακα. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να καταναλώνετε φάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες χωρίς τη συμβουλή του γιατρού σας. Στεροειδή και αντικαταθλιπτικά θα πρέπει να αποφεύγονται όπως οποιαδήποτε φάρμακα που περιέχουν ορμόνες ή επηρεάζουν τις ορμόνες.

3. Βότανα
Μολονότι η σωστή διατροφή και ο καλός τρόπος ζωής από μόνοι τους είναι παράγοντες γονιμότητας, πολλές γυναίκες καταφεύγουν σε ΦΥΣΙΚΑ συμπληρώματα και βότανα για εγκυμοσύνη, όπως τσάι για γονιμότητα – και δεν έχουν άδικο! Ένα πολύ καλό φυσικό συμπλήρωμα διατροφής είναι το μουρουνέλαιο, το οποίο εκτός από την αύξηση της γονιμότητας είναι πολύ καλό για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
Εκτός από το μουρουνέλαιο γιατροσόφια για σύλληψη είναι και τα παρακάτω βότανα:
- Φύλλα σμέουρου
- Φύλλα τσουκνίδας
- Πικραλίδα
- Αλφάλφα
- Κόκκινο τριφύλλι
- Μάκα
- Λυγαριά

Τα παραπάνω είναι βότανα για καλά ωάρια, ενισχύοντας την ποιότητά τους, αλλά ενισχύουν και την αιμάτωση της μήτρας, καθιστώντας το ενδομήτριο πιο φιλικό για εμφύτευση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην καταναλώσετε κανένα από τα παραπάνω βότανα για γονιμότητα αν ταυτόχρονα παίρνετε φάρμακα γονιμότητας ή χημικά αντισυλληπτικά! Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν την κατανάλωση οποιουδήποτε σκευάσματος, ιδίως αν πάσχετε από χρόνιες ασθένειες ή σύνδρομα.

4. Βιταμίνες και συμπληρώματα
Βιταμίνες που προάγουν τη γονιμότητα και βοηθούν στην σωστή εξέλιξη της εγκυμοσύνης:
- Βιταμίνη D
- Βιταμίνη C
- Φολικό οξύ
- Ψευδάργυρος
- Σελήνιο
- Βιταμίνες B (ομάδα βιταμινών)

Όπως και με τα βότανα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη χρήση τους και να ακολουθήσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.

--------------------

Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.