Στρεπτόκοκκος-B κατά την εγκυμοσύνη
Ο Β αιμολυτικός στρεπτόκοκκος είναι ένα βακτήριο που βρίσκεται στον κόλπο στο 25% περίπου των γυναικών, όμως ο στρεπτόκοκκος στην εγκυμοσύνη είναι κάτι που απαιτεί προσοχή.
Συγκεκριμένα, ο στρεπτόκοκκος σε έγκυο δεν βλάπτει την μητέρα αλλά μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για το νεογνό. Όταν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα για την παρουσία του στρεπτόκοκκου Β στην εγκυμοσύνη υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μεταδώσει η μητέρα στο νεογνό το βακτήριο. Αυτό γίνεται κατά τον φυσιολογικό τοκετό, όταν το έμβρυο με την κάθοδό του μέσα στον γεννητικό σωλήνα, μπορεί να μολυνθεί από τον στρεπτόκοκκο. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντική η εξέταση της εγκύου από την 35η εβδομάδα ως την 37η.
Ποια είναι τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου;
Τα συμπτώματα του στρεπτόκοκκου στην εγκυμοσύνη είναι τα εξής:
- Ασυμπτωματική βακτηριουρία
- Λοίμωξη του ουροποιητικού
- Χοριοαμνιονίτιδα (πυρετός, ευαισθησία στη μήτρα, ταχυκαρδία και στη μητέρα και στο έμβρυο, πυώδες αμνιακό υγρό και λευκοκυττάρωση) της μητέρας
Κατά τη λοχεία μπορεί να προκαλέσει:
- Ενδομητρίτιδα τo πρώτο 48ωρο μετά τον τοκετό
- Πνευμονία
- Επιλόχεια σήψη
- Βακτηριαιμία χωρίς εστία
- Σπανίως μηνιγγίτιδα ή ενδοκαρδίτιδα.
Ποια είναι τα συμπτώματα και οι συνέπειες του στρεπτόκοκκου στο νεογνό;
Αν το μωρό μολυνθεί, τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε 12 ώρες από την ώρα γέννησης και είναι τα εξής:
- Δεν αντιδρά σε ερεθίσματα
- Δεν παίρνει ικανοποιητική τροφή
- Έχει αλλαγές στη θερμοκρασία του
- Η αναπνοή του ακούγεται έντονα
- Ο καρδιακός παλμός είναι ακανόνιστος, καθώς και ο ρυθμός της αναπνοής
Οι πιο σοβαρές συνέπειες μπορεί να είναι οι εξής:
- Σηψαιμία
- Πνευμονία
- Γαστρεντερικά προβλήματα
- Μηνιγγίτιδα
Πώς θεραπεύεται ο στρεπτόκοκκος;
Η έγκαιρη διάγνωση είναι καίριας σημασίας και μπορεί να γλιτώσει πολύτιμο χρόνο. Η θεραπεία είναι εύκολη: Λήψη αντιβίωσης (πενικιλίνη ή αμπικιλίνη με προτιμότερη την πρώτη τουλάχιστον 4 ώρες πριν τον τοκετό και σε περίπτωση αλλεργίας στην πενικιλίνη, τότε γίνεται χρήση κεφαζολίνης, κλινδαμυκίνης, ερυθρομυκίνης, βανκομυκίνης).
Μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά και να θηλάσω το μωρό με στρεπτόκοκκο;
Το μωρό ΔΕΝ χρειάζεται να γεννηθεί με καισαρική τομή. Η χορήγηση αντιβίωσης κατά τη διάρκεια του τοκετού επαρκεί για να προφυλάξει αποτελεσματικά το μωρό.
Επίσης, η μητέρα που εντόπισε το μικρόβιο στο τεστ Στρεπτόκοκκου-Β, μπορεί να θηλάσει κανονικά. Δεν έχει αποδειχθεί ότι το μωρό κινδυνεύει από μόλυνση με το θηλασμό και επίσης ο θηλασμός προστατεύει το μωρό από άλλες λοιμώξεις.
Συμπερασματικά, ΠΡΕΠΕΙ να γίνεται έλεγχος στην έγκυο που πρόκειται να γεννήσει φυσιολογικά. Η αντιμετώπιση είναι απλή, ενώ οι συνέπειες για το μωρό -αν δεν διαπιστωθεί εγκαίρως- μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.
--------------------
Δείτε το σύνολο των άρθρων στο blog μας, κάνοντας κλικ εδώ.
0 σχόλιο(α)