Έχω θετικό τεστ ωορρηξίας. Πότε να έρθω σε επαφή;
Το τεστ ωορρηξίας αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους να αυξήσετε κατακόρυφα τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη. Χάρη σε αυτό, μπορείτε να μάθετε εύκολα, εντελώς ανώδυνα και οικονομικά πότε έχετε ωορρηξία και να προγραμματίσετε τις επαφές σας, ώστε να "βοηθήσετε" το σπερματοζωάριο να συναντήσει το ωάριο.
Έχω θετικό τεστ ωορρηξίας, πότε να έρθω σε επαφή; Αυτό είναι κάτι που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες που θέλουν να συλλάβουν. Η σύντομη απάντηση είναι ότι οι δύο πιο γόνιμες ημέρες είναι την ημέρα πριν και την ίδια την ημέρα της ωορρηξίας.
Ας τα δούμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια.
Τι είναι το γόνιμο παράθυρο;
Το γόνιμο παράθυρο είναι οι 2-3 μέρες πριν και κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, οπότε η σύλληψη είναι δυνατή και βασίζεται στην ένωση του σπερματοζωαρίου και του ωαρίου, τη σωστή στιγμή. Το κύριο προνόμιο της χρήσης των τεστ ωορρηξίας είναι ο εντοπισμός του γόνιμου παραθύρου σας μέσω της ανίχνευσης της ωορρηξίας, έτσι ώστε να προγραμματίσετε τις επαφές σας.
Πότε γίνεται η ωωρρηξία;
Η ωορρηξία δεν συμβαίνει ακριβώς την ίδια ημέρα σε κάθε γυναίκα ούτε σε κάθε κύκλο. Ο κανόνας λέει ότι συμβαίνει περίπου 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο, οπότε ακριβώς δεν μπορεί να γνωρίζει μια γυναίκα πότε έχει ωορρηξία, αν δεν κάνει τεστ ωορρηξίας.
Γενικά, η ωορρηξία γίνεται περίπου στη μέση του κύκλου, όμως σπάνια οι κύκλοι μιας γυναίκας είναι απόλυτα σταθεροί στις 28 ημέρες, ώστε να μπορεί απλώς μετρώντας τις μέρες να υπολογίσει με απόλυτη ακρίβεια πότε έχει ωορρηξία.
Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι το ωάριο επιβιώνει μόνο για 24 ώρες μέσα στο γυναικεία αναπαραγωγικό σύστημα, οπότε είναι πολύ σημαντικό να μη χαθεί αυτό το γόνιμο παράθυρο, αν θέλετε να μείνετε έγκυος.
Διαβάστε περισσότερα για το πόσες μέρες διαρκεί η ωορρηξία και ποια είναι τα συμπτώματά της και προετοιμαστείτε σωστά.
Τεστ ωορρηξίας θετικό και επαφή: Πότε πρέπει να γίνεται;
Το δυνατό σπέρμα μπορεί να επιβιώσει μέσα στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα έως και 5 μέρες μετά την επαφή και είναι ικανό να περιμένει τη στιγμή της ωορρηξίας. Αν και το ωάριο ζει για περίπου 12-24 ώρες μετά την απελευθέρωσή του από το ωοθυλάκιο, η επαφή πριν την ωορρηξία μπορεί να φέρει την επιθυμητή σύλληψη.
Ερευνητές λένε ότι οι περισσότερες εγκυμοσύνες επιτυγχάνονται με τις επαφές που γίνονται πριν την ωορρηξία και την ημέρα της ωορρηξίας, ενώ λιγότερες επιτυγχάνονται με τις επαφές που γίνονται μετά την ωορρηξία (στο διάστημα δηλαδή που το ωάριο περιμένει).
Συνεπώς, η ελεύθερη επαφή μια μέρα πριν την ωορρηξία έχει τις περισσότερες πιθανότητες για εγκυμοσύνη, ενώ καλό είναι να ακολουθείται και από επαφή την ημέρα της ωορρηξίας. Έτσι, θα αυξήσετε κατακόρυφα τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη και δεν θα χάσετε αυτό το πολύτιμο γόνιμο παράθυρο των 2 ημερών.
Όμως, πώς γίνεται το τεστ ωορρηξίας; Πότε πρέπει να το κάνετε και τι να προσέξετε;
Ας το δούμε πιο αναλυτικά στη συνέχεια.
Πότε και πώς να κάνετε τεστ ωορρηξίας
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η κορύφωση της ορμόνης LH που εντοπίζεται από τα τεστ ωορρηξίας γίνεται 24 ώρες πριν ξεκινήσει η ωορρηξία. Συνεπώς, θα πρέπει να ξεκινήσετε τα τεστ μερικές ημέρες πριν τη μέση του κύκλου, όπου γίνεται συνήθως η ωορρηξία.
Αν έχετε ασταθή κύκλο, καλό είναι να ξεκινήσετε το τεστ από την 8η μέρα του κύκλου ή αλλιώς από το τέλος της περιόδου. Το τεστ γίνεται με τα πρωινά ούρα και όταν βγει θετικό σημαίνει ότι έχει εντοπίσει την κορύφωση της ορμόνης LH. Έτσι, γνωρίζετε ότι σε 26-36 ώρες θα έχετε ωορρηξία, προγραμματίζοντας τις επαφές σας πριν την ωορρηξία.
Δείτε περισσότερα για το πότε να κάνω τεστ ωορρηξίας.
Επειδή λοιπόν το γόνιμο παράθυρο είναι μικρό – μόλις 2-3 μέρες – πρέπει να έχετε συχνές επαφές εκείνες τις μέρες, εάν θέλετε να κάνετε μωρό. Αφού περάσει η ωορρηξία, δεν είστε πια γόνιμη και η εγκυμοσύνη δεν είναι εφικτή.
Το να βρείτε την ωορρηξία σας είναι ο νούμερο ένα παράγοντας, εάν θέλετε να μείνετε έγκυος. Όμως, πολλές γυναίκες δεν ξέρουν ακριβώς πότε κάνουν ωορρηξία, δεν χρησιμοποιούν τεστ ωορρηξίας και έρχονται σε επαφή τις λάθος μέρες.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο τρόπος ωορρηξίας για την κάθε γυναίκα είναι μοναδικός, γι’ αυτό και χρειάζεται μοναδική παρακολούθηση, οργάνωση και προγραμματισμό. Σημειώστε στο ημερολόγιό σας πότε έχετε το πρώτο θετικό τεστ ωορρηξίας και ξεκινήστε τις επαφές σας εκείνη την ημέρα. Συνεχίστε για 2 ακόμα μέρες και μετά σταματήστε. Παρατηρήστε παράλληλα και τα υπόλοιπα συμπτώματα της ωορρηξίας (πόνος χαμηλά, κολπικά υγρά παρόμοια με το ασπράδι του αυγού).
Τα παραπάνω θα βελτιώσουν δραματικά τις πιθανότητές σας για σύλληψη!
0 σχόλιο(α)