Η ωορρηξία συνοδεύεται σε αρκετές γυναίκες από διάφορα συμπτώματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε γυναίκα θα εμφανίζει όλα τα συμπτώματα σε κάθε κύκλο.

Τα βασικότερα συμπτώματα της ωορρηξίας είναι η αλλαγή στην τραχηλική βλέννα, η άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος, η αυξημένη σεξουαλική διάθεση, ο ήπιος πόνος στο στήθος στην ωορρηξία και ο πόνος στη μέση ή την κοιλιά. Ειδικά ο πόνος της ωορρηξίας είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα, το οποίο όμως χρειάζεται προσοχή.

Και αυτό επειδή μπορεί να συνδέεται με άλλες καταστάσεις υγείας, οπότε είναι σημαντικό να μπορείτε να τον διακρίνετε και να καταλάβετε πότε είναι ανησυχητικός.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω όλα όσα πρέπει να προσέξετε τις μέρες πριν και μετά την ωορρηξία.

 

Τι είναι και πόσες μέρες κρατάει η ωορρηξία;

Ωορρηξία είναι η απελευθέρωση του ώριμου ωοθυλακίου από την ωοθήκη, έτσι ώστε το ωάριο να ταξιδέψει προς τη σάλπιγγα, όπου θα συναντήσει το σπερματοζωάριο.

Η ωορρηξία συμβαίνει όταν αυξάνεται η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH), όταν δηλαδή η υπόφυση μέσω της απότομης αύξησης αυτής της ορμόνης δίνει εντολή στην ωοθήκη να απελευθερώσει το ωάριο.

Καθώς τα επίπεδα της LH αυξάνονται 24-36 ώρες πριν την ωορρηξία, είναι πολύ εύκολο να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία με ένα απλό τεστ ωορρηξίας που ανιχνεύει στα ούρα αυτή την αύξηση.

Δείτε εδώ όλα τα τεστ ωορρηξίας της Hometest που μπορούν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά να μείνετε έγκυος.

Αφού το ωάριο απελευθερωθεί στη σάλπιγγα, επιβιώνει περίπου μία ημέρα, περιμένοντας το σπερματοζωάριο που θα το γονιμοποιήσει.

 

Τι είναι ο πόνος ωορρηξίας;

Ο πόνος ωορρηξίας (ή αλλιώς Mittelschmerz) είναι μια ήπια ενόχληση στο κάτω μέρος της κοιλιάς της γυναίκας και προκαλείται από την διάταση των τοιχωμάτων της ωοθήκης πριν και κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσης του ωαρίου.

Είναι ένας πόνος εστιασμένος στη μία πλευρά της κοιλιάς, δηλαδή στην πλευρά που βρίσκεται η ωοθήκη, η οποία τον συγκεκριμένο μήνα παράγει και απελευθερώνει το ωάριο. Έτσι, μπορεί να έχετε ωορρηξία και πόνο αριστερά τον ένα μήνα και δεξιά στην κοιλιά τον άλλον.

 

Πώς μοιάζει ο πόνος ωορρηξίας;

Ωορρηξία και πόνος στις ωοθήκες πάνε μαζί για πολλές γυναίκες, όμως πώς ακριβώς είναι αυτός ο πόνος; Αν και δεν είναι ακριβώς ίδιος για όλες τις γυναίκες, ο αμβλύς, διαχειρίσιμος πόνος χαμηλά στην ωορρηξία είναι κλασικό σημάδι, ενώ σε ορισμένες γυναίκες ο πόνος στη μέση στην ωορρηξία είναι το βασικό σημάδι.

Ωστόσο, εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ο πόνος αυτός δεν είναι διάχυτος στην περιοχή της κοιλιάς, σε αντίθεση με τον πόνο της περιόδου. Ωορρηξία και πόνος στο στομάχι, για παράδειγμα, δεν πάνε μαζί, ούτε ωορρηξία και πόνος στο έντερο. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως θα δούμε παρακάτω, κάτι άλλο συμβαίνει που πρέπει να δείτε μαζί με τον γιατρό σας.

 

Πόσες μέρες κρατάει ο πόνος της ωορρηξίας;

Ο πόνος της ωορρηξίας διαρκεί μερικές ώρες ή ημέρες και εξαφανίζεται με την ολοκλήρωση της ωορρηξίας. Αυτός είναι και ο βασικός τρόπος να καταλάβετε αν πρόκειται για πόνο ωορρηξίας. Διαφορετικά, αν ο πόνος διαρκεί για μέρες, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας.

 

Πόνος ωορρηξίας ή κάποιο πρόβλημα υγείας;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε έχετε ωορρηξία, ώστε να μπορείτε να αναγνωρίσετε τον συγκεκριμένο πόνο. Αυτό μπορείτε να το γνωρίζετε είτε με το τεστ ωορρηξίας είτε μετρώντας τις μέρες του κύκλου σας, καθώς η ωορρηξία συμβαίνει περίπου στο μισό του κύκλου (ή 14 μέρες πριν την επόμενη περίοδο).

Γενικά, καλό είναι να θυμάστε τα παρακάτω σημάδια που υποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για πόνο ωορρηξίας, αλλά για κάποια άλλη κατάσταση υγείας:

  • Ο πόνος στην κοιλιά είναι διάχυτος και όχι εστιασμένος στη μία πλευρά.
  • Είναι οξύς και όχι ήπιος.
  • Συμβαίνει για μέρες ή σε χρονικό σημείο πολύ πριν ή μετά την ωορρηξία.
  • Συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως π.χ. ωορρηξία και πόνος στο έντερο, αιμορραγία, πυρετό, δυσφορία, γαστρεντερικές διαταραχές κλπ.


Συμπτώματα κακής ωορρηξίας

Μια κατάσταση, πάντως, που μπορεί εύκολα να σας μπερδέψει είναι η επώδυνη ωορρηξία, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποκρύπτει κάτι παθολογικό.

Πρόκειται για ωορρηξία που συνοδεύεται από έντονο πόνο στην αριστερή ή δεξιά πλευρά της κοιλιάς και ο πόνος δεν περνάει με ένα κοινό παυσίπονο. Αν και σε ορισμένες γυναίκες ο πόνος της ωορρηξίας μπορεί να είναι πολύ αισθητός, αν δεν περνάει μετά από 1-2 μέρες, τότε ενδεχομένως υποδηλώνει ότι παρουσιάστηκε κάποια δυσλειτουργία στην ωορρηξία.

Σπάνια μπορεί το ωοθυλάκιο να μην σπάσει, κάτι που δημιουργεί κύστη στην ωοθήκη. Στις περισσότερες περιπτώσεις η κύστη αυτή απορροφάται και αποβάλλεται με την επόμενη περίοδο, όμως μπορεί να χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και χειρουργική αντιμετώπιση.

Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε άμεσα στον γυναικολόγο, αν παρατηρήσετε έντονο πόνο. Μην ψάχνετε σε φόρουμ για επώδυνη ωορρηξία ούτε να συνδέετε τον πόνο στην ωορρηξία με εγκυμοσύνη, καθώς αυτό δεν ισχύει. Ο γιατρός μπορεί πολύ γρήγορα με έναν απλό υπέρηχο να διαπιστώσει αν όλα είναι καλά και να σας δώσει οδηγίες.

 

Πόνος και αίμα στην ωορρηξία

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να έχετε μαζί με τον πόνο της ωορρηξίας και αίμα. Η αιτία για το αίμα στην ωορρηξία, δηλαδή στη μέση του κύκλου, είναι ορμονική και δεν είναι κάτι ανησυχητικό.

Αυτό, βέβαια, ισχύει αν το αίμα είναι λίγες σταγόνες. Αν πρόκειται για έντονη ροή, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

 

Αντιμετώπιση του πόνου ωορρηξίας

Όπως αναφέραμε, ο πόνος στην ωορρηξία δεν πρέπει να είναι έντονος, αλλά πιο ήπιος και αμβλύς από αυτόν της περιόδου. Αν αυτός ο πόνος σας ενοχλεί και διαρκεί αρκετά, μπορείτε να τον ανακουφίσετε με απλά παυσίπονα παρακεταμόλης.

Συνήθως, όμως, δεν χρειάζεται καν παυσίπονο, αλλά αρκεί η εφαρμογή ζέστης (π.χ. ζεστό μπάνιο ή θερμοφόρα), για να νιώσετε καλύτερα.

 

Πόνοι περιόδου μετά την ωορρηξία

Όπως είπαμε, κάθε πόνος που επιμένει μετά την ωορρηξία θα πρέπει να σας προβληματίζει, αν είναι οξύς.

Ωστόσο, δεν είναι σπάνιο πολλές γυναίκες να βιώνουν πόνους περιόδου μετά των ωορρηξία. Αν οι πόνοι αυτοί είναι 5-7 ημέρες μετά την ωορρηξία, ενδεχομένως να υποδηλώνουν την εμφύτευση του εμβρύου στο τοίχωμα της μήτρας και την έναρξη εγκυμοσύνης.

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, 3-4 ημέρες μετά θα μπορείτε να διαπιστώσετε την εγκυμοσύνη σας με ένα τεστ εγκυμοσύνης πρώιμης ανίχνευσης της Hometest. Δείτε εδώ περισσότερα.

Όμως, δεν είναι σπάνιο οι πόνοι πριν την επικείμενη περίοδο να ξεκινούν ακόμα και μία εβδομάδα νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση, κάθε γυναίκα γνωρίζει καλά το σώμα της και τα σημάδια που φανερώνουν κάτι ανησυχητικό. Αν σε αυτόν τον κύκλο κάτι σας φαίνεται ότι είναι διαφορετικό, καλό είναι να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας έγκαιρα.