Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη είναι ένα από τα μεγαλύτερα άγχη στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Αν και υπάρχουν αρκετές μέθοδοι αντισύλληψης, το σίγουρο είναι ότι καμία από μόνη της δεν είναι 100% αποτελεσματική.

Άλλωστε, το ζητούμενο, πέρα από την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, θα πρέπει να είναι η υγεία της γυναίκας, με την προστασία της από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω πώς μπορείτε να αποφύγετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη και να διαφυλάξετε την υγεία σας.

Παρακολούθηση της ωορρηξίας

Πρόκειται για την πιο παλιά και ευρέως διαδεδομένη μέθοδο αντισύλληψης, την αποφυγή δηλαδή των επαφών στις γόνιμες ημέρες της γυναίκας. Το πρόβλημα με αυτή τη μέθοδο είναι ότι έχει μεγάλα ποσοστά αποτυχίας και αυτό επειδή καμία γυναίκα δεν μπορεί να γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια ποια ημέρα έχει ωορρηξία.

Η ωορρηξία συμβαίνει περίπου στο μέσο του κύκλου ή αλλιώς 14 ημέρες πριν την επόμενη περίοδο. Στην πλειονότητα των γυναικών, όπου ο κύκλος διαρκεί μεταξύ 27-32 ημερών αυτό δεν είναι τόσο εύκολο να το διαπιστώσει κανείς.

Εκτός αν αξιοποιήσετε τα τεστ ωορρηξίας που με 100% ακρίβεια ανιχνεύουν την ορμόνη LH και ειδοποιούν ότι επίκειται ωορρηξία στις επόμενες 24-36 ώρες. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ αποτελεσματική, καθώς μετά την ωορρηξία η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι μηδενική.

Δείτε τα τεστ ωορρηξίας

Ωστόσο, καλό είναι να θυμάστε ότι το σπέρμα επιβιώνει για αρκετές ημέρες στον γυναικείο οργανισμό. Οπότε, οι μέρες πριν την ωορρηξία θεωρούνται γενικώς επικίνδυνες και καλό είναι να αποφεύγονται οι επαφές σε αυτές.

Βεβαίως, να τονίσουμε ότι αυτή η μέθοδος αντισύλληψης δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οπότε θα πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα αντισυλληπτικά μέτρα.

Μέθοδοι αντισύλληψης

Οι μέθοδοι αντισύλληψης διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες:

  • Ορμονικές μέθοδοι: Το πιο κοινό είναι το χάπι αντισύλληψης, υπάρχει όμως και το αντισυλληπτικό εμφύτευμα. Θα πρέπει, πάντα, να προηγείται συμβουλή γιατρού.
  • Προφυλακτικό: Αποτελεί τη μοναδική μέθοδο αντισύλληψης που παράλληλα προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
  • Ενδομήτρια συσκευή: Πρόκειται για το κοινώς λεγόμενο «σπιράλ», το οποίο εμποδίζει την εμφύτευση στο ενδομήτριο.
  • Χειρουργικές μέθοδοι: Η βασεκτομή για τους άνδρες και η σαλπιγγική απολίνωση για τις γυναίκες προτείνονται μόνο σε άτομα που δεν θέλουν να τεκνοποιήσουν στο μέλλον.


Τι να κάνω μετά την επαφή για να μη μείνω έγκυος;

Στην περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα κατά τη διάρκεια της επαφής, η γυναίκα είναι λογικό να αγχώνεται. Υπάρχει η κοινή πεποίθηση ότι μπορεί να αποφευχθεί μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη με διάφορες μεθόδους, όπως το ντους μετά την επαφή ή η χρήση σπερματοκτόνων προϊόντων.

Η αποτελεσματικότητα τέτοιων μεθόδων, όμως, είναι μηδενική. Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος είναι η έκτακτη αντισύλληψη (ή όπως αλλιώς λέγεται, το χάπι της επόμενης μέρας). Πρόκειται για ισχυρό φαρμακευτικό σκεύασμα που αποτρέπει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα και πρέπει να λαμβάνεται λίγες ώρες ή ημέρες μετά την επαφή. Δεν αποτελεί, όμως, μέθοδο αντισύλληψης και πρέπει πάντα να λαμβάνεται με ιατρική παρακολούθηση.


Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να είστε έγκυος και αναζητάτε τρόπους αντιμετώπισης ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητο να μιλήσετε το συντομότερο με τον γιατρό σας. Με ένα τεστ εγκυμοσύνης μπορείτε να μάθετε ήδη από την πρώτη μέρα καθυστέρησης αν είστε έγκυος, ώστε μετά να συζητήσετε με τους επαγγελματίες υγείας τις επιλογές σας.