Πότε πρέπει να κάνω τεστ εγκυμοσύνης
Πότε πρέπει να κάνω τεστ εγκυμοσύνης
Πότε μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης; Αυτό είναι κάτι που τριγυρνάει στο μυαλό όλων των γυναικών στο διάστημα από την ωορρηξία τους μέχρι την καθυστέρηση. Μάλιστα, για πολλές γυναίκες, η απόφαση για το πότε θα κάνουν το πρώτο τεστ εγκυμοσύνης αποτελεί σημαντική πηγή άγχους! Κάποιες, μάλιστα, αμέσως μετά την προσπάθεια αναρωτιούνται πόσες μέρες μετά την επαφή να κάνουν τεστ εγκυμοσύνης.
Η απόφαση να κάνετε το πρώτο τεστ πολύ νωρίς φαίνεται σαν ένας καλός τρόπος να μάθετε αμέσως αν είστε έγκυος. Δυστυχώς όμως, ο πρώιμος έλεγχος μπορεί να σας δώσει αρνητικό αποτέλεσμα, ακόμα κι αν υπάρχει εγκυμοσύνη. Άλλωστε, αν και δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση για το πόσες μέρες πριν την περίοδο δείχνει το τεστ, το σίγουρο είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να βγει θετικό αν γίνει περισσότερο από 6 ημέρες πριν την καθυστέρηση, ειδικά σε κύκλο 28 ημερών.
Είναι σημαντικό να κάνετε το τεστ την κατάλληλη στιγμή για να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες να λάβετε ακριβή αποτελέσματα. Ας δούμε μαζί ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης, προκειμένου να έχετε το πιο ακριβές αποτέλεσμα, καθώς και τους κινδύνους που σχετίζονται με τον έλεγχο που γίνεται πολύ νωρίς.
Πόσο νωρίς μπορώ να κάνω ένα τεστ εγκυμοσύνης, μετρώντας από τη μέρα σύλληψης;
Το τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύει την αύξηση της χοριακής γοναδοτροπίνης, οπότε το ερώτημα είναι πόσες μέρες μετά την εμφύτευση δείχνει το τεστ. Η ανθρώπινη ορμόνη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG) θα αρχίσει να εμφανίζεται στον οργανισμό 7-11 μέρες μετά την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Τότε θα μπορούσατε να δείτε θετικό αποτέλεσμα στο τεστ εγκυμοσύνης. Καθώς το τεστ ανιχνεύει τη συγκεκριμένη ορμόνη, είναι αδύνατον να υπάρξει τεστ εγκυμοσύνης από την πρώτη μέρα σύλληψης ή ακόμα και εμφύτευσης. Το ωάριο, αφού γονιμοποιηθεί, ταξιδεύει για περίπου μία εβδομάδα μέσα στη σάλπιγγα και ύστερα εμφυτεύεται στη μήτρα, όμως τις πρώτες ημέρες μετά την εμφύτευση η χοριακή γοναδοτροπίνη είναι ακόμα πολύ χαμηλή. Άρα, σχετικά με το ερώτημα πόσες μέρες μετά τη σύλληψη φαίνεται η εγκυμοσύνη, θα λέγαμε το λιγότερο 12-13 (δηλαδή κοντά στην αναμενόμενη ημερομηνία περιόδου).
Δείτε στο διάγραμμα τα ποσοστά ακρίβειας που έχετε για αξιόπιστα αποτελέσματα, ανάλογα με την ημέρα που κάνετε το τεστ. Όσο πιο κοντά είστε στην αναμενόμενη περίοδό σας, τόσο καλύτερα.
Γι’ αυτό η καλύτερη στιγμή για να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης είναι μετά την καθυστέρηση της περιόδου σας. Όμως, μετά από πόσες μέρες καθυστέρησης κάνεις τεστ; Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να περίμενετε πολύ, καθώς ακόμα και μία μέρα μετά την καθυστέρηση θα έχετε 100% αξιόπιστα αποτελέσματα.
Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφύγετε τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, όταν πράγματι υπάρχει εγκυμοσύνη. Επιπλέον, εάν δεν τηρείτε ημερολόγιο γονιμότητας και δεν ξέρετε τη σωστή στιγμή για το πρώτο τεστ εγκυμοσύνης, τότε πρέπει να ξεκινήσετε να καταγράφετε το ημερολόγιο γονιμότητας. Δείτε εδώ το ημερολόγιο γονιμότητας Hometest
Στις πόσες μέρες καθυστέρησης να κάνω τεστ, αν έχω άστατο κύκλο; Είναι και αυτό ένα ερώτημα για πολλές γυναίκες που προσπαθούν για εγκυμοσύνη. Εάν οι κύκλοι σας είναι άστατοι ή δεν τους καταγράφετε, μην κάνετε τεστ έως ότου περάσει ο μεγαλύτερος κύκλος που έχετε συνήθως. Για παράδειγμα, εάν οι κύκλοι σας κυμαίνονται από 30 έως 35 μέρες, η καλύτερη στιγμή για να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης θα ήταν από την 36η μέρα και μετά.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε αν η περίοδός σας έχει όντως καθυστερήσει. Σύμφωνα με τον FDA, στις 100 γυναίκες που κάνουν τεστ εγκυμοσύνης πιστεύοντας ότι βρίσκονται ήδη σε καθυστέρηση, οι 10-20 δεν θα λάβουν θετικό αποτέλεσμα (ακόμα κι όταν υπάρχει εγκυμοσύνη), γιατί απλά η μέρα που κάνουν το τεστ είναι λάθος! Εδώ θα σας βοηθήσουν τα τεστ ωορρηξίας, για να εντοπίσετε το γόνιμο παράθυρό σας και να ξέρετε ότι 14 μέρες μετά θα περιμένετε περίοδο.
Ναι, στο εμπόριο υπάρχουν τεστ εγκυμοσύνης πρώιμης ανίχνευσης, όμως τα πιο ακριβή αποτελέσματα έρχονται μετά την καθυστέρηση της περιόδου σας (θα το αναλύσουμε παρακάτω). Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, σχετικά με το ερώτημα στις πόσες μέρες καθυστέρησης πρέπει να κάνετε τεστ, αρκεί και μία ημέρα καθυστέρησης.
Η κατάλληλη ώρα για να κάνω τεστ εγκυμοσύνης
Η ώρα της ημέρας που θα κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης παίζει ρόλο σε κάποιο βαθμό. Αν, λοιπόν, αναρωτιέστε τι ώρα να κάνετε το τεστ εγκυμοσύνης, είναι πιο πιθανό να λάβετε ακριβές αποτέλεσμα εάν κάνετε το τεστ με τα πρώτα πρωινά ούρα κι αυτό γιατί στα πρώτα πρωινά ούρα η ορμόνη έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση, καθώς δεν έχετε ουρήσει για πολλές ώρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν η περίοδός σας δεν έχει καθυστερήσει ακόμη ή εάν η περίοδός σας έχει καθυστερήσει πολύ λίγες μέρες. Φυσικά η hCG δεν εξαφανίζεται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, αλλά για πιο ακριβή αποτελέσματα να προτιμάτε τα πρώτα πρωινά ούρα, ειδικά αν πίνετε πολλά υγρά μέσα στην ημέρα και έτσι τα ούρα σας είναι αραιωμένα.
Αναρωτιέστε ποιο τεστ εγκυμοσύνης να πάρετε; Έχουμε ετοιμάσει το κατάλληλο άρθρο για αυτό
Τεστ εγκυμοσύνης όταν βλέπω συμπτώματα
Μπορεί να αποφασίσετε να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης επειδή έχετε κάποια πρώιμα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Αλλά να έχετε κατά νου το εξής: οι ίδιες ορμόνες που προκαλούν συμπτώματα που μοιάζουν με εγκυμοσύνη υπάρχουν κάθε μήνα μεταξύ της ωορρηξίας και της περιόδου σας. Επομένως πολλά συμπτώματα θα είναι παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις. Ας δούμε ποια είναι αυτά:
Πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης
Ευαισθησία ή πρήξιμο στο στήθος, συχνουρία, ήπιες κράμπες, κάποιες κηλίδες στο εσώρουχο, κούραση, ευαισθησία στις μυρωδιές ή στο φαγητό, μεταλλική γεύση, πονοκέφαλος, πρωινές ναυτίες.
Τα παραπάνω όπως είπαμε είναι παρόμοια είτε υπάρχει εγκυμοσύνη, είτε περιμένετε περίοδο. Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σωστό να περιμένετε να περάσουν 14 μέρες από την ωορρηξία σας για να πάρετε μια απάντηση με το τεστ εγκυμοσύνης.
Πώς λειτουργούν τα τεστ εγκυμοσύνης
Γνωρίζοντας πώς λειτουργούν τα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε πρέπει να τα κάνετε. Τα τεστ εγκυμοσύνης - με πολύ απλά λόγια - σας δείχνουν πώς αντιδρούν τα ούρα σε ένα σημείο του τεστ που ανιχνεύει την παρουσία της hCG. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται ως μονή ή διπλή γραμμή στα αναλογικά τεστ μας, ή με σύμβολο συν ή πλην στα ψηφιακά τεστ μας.
Το τεστ εγκυμοσύνης που κάνετε στο σπίτι δεν μπορεί να μετρήσει την ακριβή ποσότητα της ορμόνης στα ούρα σας και να σας δώσει έναν αριθμό. Αυτό που κάνει είναι να εντοπίσει αν υπάρχει μια ελάχιστη ποσότητα της ορμόνης. Αν λάβετε αρνητικό αποτέλεσμα (αλλά είστε έγκυος), δεν σημαίνει ότι τα ούρα σας δεν περιέχουν την ορμόνη hCG. Σημαίνει απλώς ότι δεν περιέχει αρκετή ορμόνη, ώστε να εμφανίσει ένα θετικό αποτέλεσμα. Τα τεστ εγκυμοσύνης Hometest έχουν ευαισθησία 25 miu/ml.
Τα τεστ πρώιμης ανίχνευσης εγκυμοσύνης υπόσχονται αποτελέσματα μόλις έξι μέρες πριν την καθυστέρηση. Αυτά τα τεστ έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία (10 miu/ml), όμως δεν παίρνετε ακριβή αποτελέσματα τόσο νωρίς, καθώς η ωορρηξία ή/και οι χρόνοι εμφύτευσης μπορεί να ποικίλλουν. Επιπλέον αν έχετε άστατους κύκλους, είναι ακόμα πιο δύσκολο να γνωρίζετε πότε είναι η ακριβής στιγμή για να κάνετε ένα πρώιμο τεστ.
Τέλος, αν κάνετε θεραπείες γονιμότητας, πρέπει να ξέρετε ότι αυτές μπορεί να εμφανίσουν ψευδώς θετικό τεστ εγκυμοσύνης κι αυτό γιατί τα τεστ εγκυμοσύνης μπορεί να ανιχνεύσουν τα υπολείμματα φαρμάκων γονιμότητας όπως το Ovitrelle, το Pregnyl κλπ.
Πόσο ακριβή είναι τα τεστ εγκυμοσύνης
Τα τεστ εγκυμοσύνης Hometest με τη συγκεκριμένη ευαισθησία, σας υπόσχονται 99% ακρίβεια την ημέρα της καθυστέρησης, αυτό όμως δεν ισχύει για τα πρώιμα τεστ. Τα αποτελέσματα που θα λάβετε τείνουν να είναι πιο ακριβή πλησιάζοντας στην ημέρα της καθυστέρησης. Ομοίως, τα πρώτα πρωινά ούρα είναι πιο συγκεντρωμένα και η ορμόνη hCG ανιχνεύεται σε αυτά με μεγαλύτερη ακρίβεια.
Μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση;
Αποτελεσματικότητα του πρώιμου ελέγχου
Εάν σκέφτεστε να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης πριν την καθυστέρηση της περιόδου σας, είναι σημαντικό να εξετάσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πριν το κάνετε. Όχι μόνο θα μπορούσε να είναι πιο ακριβό να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης πολύ νωρίς, αλλά θα μπορούσε επίσης να σας δώσει ανακριβή αποτελέσματα!
Πλεονεκτήματα
Πιθανότητα να έχετε θετικό αποτέλεσμα.
Εάν είναι όντως θετικό, ανακουφίζει από το άγχος κατά τη διάρκεια της αναμονής των δύο εβδομάδων.
Χρήσιμο αν πρέπει να γνωρίζετε, για να ξεκινήσετε ή να σταματήσετε φάρμακα.
Σας επιτρέπει να ξεκινήσετε αμέσως την προσαρμογή στον τρόπο ζωής μιας εγκυμονούσας (π.χ. να μην καταναλώνετε αλκοόλ κλπ).
Μειονεκτήματα
Μεγάλη πιθανότητα ψευδούς αρνητικού αποτελέσματος (στην περίπτωση που είστε έγκυος).
Αίσθημα απογοήτευσης με το αρνητικό αποτέλεσμα.
Δαπάνη (μια που τα πρώιμα τεστ είναι πιο ακριβά).
Μπορεί να έχετε βιοχημική εγκυμοσύνη, να χαρείτε με το θετικό αποτέλεσμα, αλλά να διαπιστώσετε αργότερα ότι δεν υπάρχει πια εγκυμοσύνη.
Μπορώ να κάνω τεστ εγκυμοσύνης με περίοδο;
Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να έχετε περίοδο και να είστε έγκυος. Το αίμα που μπορεί να έχετε οφείλεται σε άλλες αιτίες, στην περίπτωση που πραγματικά υπάρχει εγκυμοσύνη. Αν όμως αιμορραγείτε και πιστεύετε ότι είναι η περίοδος σας, αυτό είναι συνήθως σημάδι για να επιβεβαιώσετε ότι δεν είστε έγκυος. Η περίοδος έρχεται όταν το μη γονιμοποιημένο ωάριο εξέρχεται από το σώμα με αίμα και ιστό από τη μήτρα. Όταν μείνετε έγκυος δεν θα έχετε πλέον περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε τεστ εγκυμοσύνης ενώ αιμορραγείτε και λάβετε θετικό αποτέλεσμα, τότε η αιμορραγία οφείλεται σε άλλους λόγους, εκτός της περιόδου σας.
Πιθανές αιτίες αιμορραγίας κατά την πρώιμη εγκυμοσύνη
Εάν νομίζετε ότι έχετε περίοδο και εξακολουθείτε να λαμβάνετε θετικά τεστ εγκυμοσύνης, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους έχετε αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης σας. Είναι γεγονός ότι το 25% των εγκύων μπορεί να εμφανίσει αιμορραγία κατά το πρώτο τρίμηνο. Αυτοί οι λόγοι ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναίκα. Όμως, αν δείτε αιμορραγία στην αρχή της εγκυμοσύνης σας, πρέπει οπωσδήποτε να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας το συντομότερο δυνατό.
Θα λειτουργήσει ένα τεστ εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της περιόδου μου;
Εάν αιμορραγείτε κολπικά, ναι, μπορείτε να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης χωρίς να επηρεαστεί το αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα test εγκυμοσύνης έχουν σχεδιαστεί για να ανιχνεύουν τα επίπεδα της hCG στα ούρα. Το αίμα που περνάει στο τεστ δεν επηρεάζει σε καμιά περίπτωση τα επίπεδα της hCG που ανιχνεύθηκαν και επομένως ούτε το αποτέλεσμα του τεστ.
0 σχόλιο(α)