Προετοιμασία για εγκυμοσύνη σε κάθε ηλικία: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για άμεσα αποτελέσματα
Το διάστημα κατά το οποίο προσπαθείς να μείνεις έγκυος μπορεί να είναι αρκετά στρεσογόνο, ειδικά αν η δεύτερη γραμμούλα στο τεστ εγκυμοσύνης αργεί πολύ να έρθει.
Αυτό που πρέπει σίγουρα να θυμάσαι είναι ότι συνήθως απαιτούνται αρκετοί μήνες, μέχρι να επιτευχθεί η σύλληψη και η εγκυμοσύνη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορείς να προετοιμαστείς κατάλληλα, ώστε να συντομεύσεις όσο το δυνατόν περισσότερο αυτό το διάστημα και να κρατάς γρήγορα ένα μωράκι στην αγκαλιά σου.
Ανάλογα με την ηλικία σου, θα πρέπει να κάνεις διαφορετικά πράγματα, έτσι ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες σε κάθε κύκλο.
Ειδικά από τα 35 και μετά, καλό είναι να μην αφήσεις τα πράγματα στην τύχη, καθώς ο χρόνος που περνά δεν είναι με το μέρος σου δυστυχώς. Φυσικά, αυτό δεν το λέμε, για να σε αγχώσουμε, αλλά για να σε ωθήσουμε να κάνεις όλα όσα πρέπει, για να τα καταφέρεις.
Άλλωστε, η σωστή προετοιμασία είναι κομβικής σημασία για το θετικό τεστ που σύντομα θα κρατάς συγκινημένη!
Προετοιμασία για εγκυμοσύνη στα 35
Τα 35 θεωρούνται μια πολύ καλή ηλικία για εγκυμοσύνη, καθώς στατιστικά τα περισσότερα προβλήματα εμφανίζονται αργότερα. Έτσι, αν μείνεις έγκυος τώρα, έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου, για να κυλήσουν όλα ομαλά και να χαρείς την εγκυμοσύνη σου χωρίς άγχος και ανησυχίες.
Τα σημαντικότερα που πρέπει να θυμάσαι είναι τα εξής:
- Αποφυγή αλκοόλ: Η συστηματική κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τη γονιμότητα τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Επιπλέον, τις πρώτες εβδομάδες, όταν δηλαδή δεν θα γνωρίζεις ακόμα ότι είσαι έγκυος αλλά το έμβρυο θα αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, ακόμα και μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να το βλάψει.
- Υγιές βάρος: Η παχυσαρκία έχει αποδειχτεί με πλήθος ερευνών ότι μειώνει τη γονιμότητα, αλλά και ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εγκυμοσύνη, όπως διαβήτη κύησης ή προεκλαμψία. Αλλά και από την άλλη, και το πολύ χαμηλό βάρος οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα, όπως αναστολή της ωορρηξίας. Οπότε τώρα είναι μια καλή στιγμή, για να ρυθμίσεις το βάρος σου σε υγιή πλαίσια, σύμφωνα με τα οποία ο δείκτης μάζας σώματος (BMI) πρέπει να είναι μεταξύ 20 και 30.
- Σωστή διατροφή: Υπάρχουν ορισμένες τροφές που βελτιώνουν τη γονιμότητα, όπως τα θαλασσινά, τα ψάρια, τα πράσινα λαχανικά και οι ξηροί καρποί. Το κυριότερο, ωστόσο, είναι να ακολουθείς ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, το οποίο θα περιλαμβάνει άπαχη πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και αυγό, γαλακτοκομικά, πολλά φρούτα και λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι η συνολική υγεία και καλή κατάσταση του οργανισμού έχει άμεση θετική συνέπεια και στη γονιμότητα.
- Μείωση του καφέ: Δεν χρειάζεται να κόψεις εντελώς τον καφέ (αυτό άλλωστε δεν απαιτείται ούτε καν στην εγκυμοσύνη). Καλό είναι, όμως, να τον μειώσεις στους 1-2 καφέδες την ημέρα.
- Άσκηση: Η ήπια άσκηση, όπως το τζόκιν, το ποδήλατο, η κολύμβηση ή το περπάτημα, θα δυναμώσουν το σώμα σου και θα σε βοηθήσουν να διώξεις το άγχος που οπωσδήποτε δεν βοηθάει.
- Διακοπή καπνίσματος: Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ επιπλέον μειώνει δραστικά τη γονιμότητα.
- Συμπλήρωμα φυλλικού οξέος: Το φυλλικό οξύ στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης αποτρέπει γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο, όπως η δισχιδής ράχη. Ωστόσο, θεωρείται κρίσιμο και για το διάστημα που προσπαθεί μια γυναίκα να συλλάβει, αφενός επειδή τις πρώτες μέρες δεν θα γνωρίζει ότι είναι έγκυος και αφετέρου επειδή σε αρκετές μελέτες έχει συσχετιστεί και με υψηλότερα ποσοστά σύλληψης και εμφύτευσης.
- Παρακολούθηση του κύκλου και της ωορρηξίας: Τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει σημασία αν δεν παρακολουθείς τον κύκλο σου, ώστε να ξέρεις πότε είναι η ωορρηξία σου. Καθώς το ωάριο ζει μέσα στις σάλπιγγες μόνο για 24 ώρες, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προχωρήσετε σε σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό σου τη μέρα της ωορρηξίας καθώς και τη μέρα πριν. Καλό είναι να ξεκινήσεις τα τεστ ωορρηξίας από τη 10η μέρα του κύκλου σου, ώστε να μην υπάρχει καμία περίπτωση να χάσεις την ωορρηξία.
Φυσικά, κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος! Η καλύτερη προετοιμασία για εγκυμοσύνη είναι το σεξ! Καλό είναι οι σεξουαλικές επαφές να γίνονται ανά μία ή δύο ημέρες και οπωσδήποτε τις δύο ημέρες του λεγόμενου «παραθύρου γονιμότητας».
Πότε να απευθυνθώ σε γιατρό; Σε αυτή την ηλικία, εφόσον κάνεις όλα τα παραπάνω και παρακολουθείς τον κύκλο σου, ώστε να ξέρεις ακριβώς πότε είναι η ωορρηξία, θα πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό αν περάσει ένας χρόνος και δεν έχεις μείνει έγκυος.
Προετοιμασία για εγκυμοσύνη στα 40
Στα 40 η γονιμότητα της γυναίκας δυστυχώς μειώνεται αρκετά. Συνεπώς, η σωστή προετοιμασία είναι τεράστιας σημασίας, για να τα καταφέρεις.
Πέρα από όλα τα παραπάνω tips που αφορούν τη διατροφή και την άσκηση, καλό είναι να προσέξεις και τα εξής:
- Συμπληρώματα γονιμότητας: Πέρα από τη λήψη φυλλικού οξέος, καλό είναι να λάβεις και κάποιο σύμπλεγμα βιταμινών, το οποίο θα σου συστήσει ο γιατρός σου, ώστε να βελτιώσεις την ποιότητα των ωαρίων σου.
- Στενή παρακολούθηση του κύκλου: Μετά τα 40, ο κύκλος της γυναίκας χαρακτηρίζεται συχνά από αστάθεια. Ενώ δηλαδή πριν τα 40 μπορεί να είχες έναν απόλυτα σταθερό κύκλο 28 ημερών (οπότε ήξερες ότι η ωορρηξία σου θα είναι μεταξύ 12-15ης ημέρας), αυτό δεν είναι καθορισμένο όσο προχωράς στην πέμπτη δεκαετία της ζωής σου. Για να μην χάσεις, λοιπόν, ούτε ένα μήνα, καθώς κάθε ωάριο είναι πολύτιμο, θα πρέπει να ξεκινήσεις τα τεστ ωορρηξίας από νωρίς (με το τέλος της περιόδου), ώστε να ξέρεις ακριβώς ποια μέρα θα είναι η ωορρηξία.
- Ιατρικές εξετάσεις: Καλό είναι να προχωρήσεις στις ιατρικές εξετάσεις που θα σου συστήσει ο γυναικολόγος, όπως η μέτρηση των ορμονών AMH και FSH, για να διαπιστώσεις έγκαιρα ποια είναι η βιολογική ηλικία του αναπαραγωγικού σου συστήματος. Μάλιστα, το τεστ FSH μπορείς να το κάνεις και στο σπίτι, σε συνδυασμό με τα τεστ ωορρηξίας, για να είσαι πλήρως ενημερωμένη για τις πιθανότητες που έχεις.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην αφήσεις τον χρόνο να περνά. Εφόσον δεν μείνεις έγκυος τους πρώτους έξι μήνες προσπαθειών, θα πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό, για να σε κατευθύνει κατάλληλα και να συζητήσετε μαζί τις επιλογές που έχεις.
Προετοιμασία για εγκυμοσύνη στα 50
Παρόλο που η φυσική σύλληψη στα 50 δεν είναι αδύνατη, είναι δυστυχώς πολύ σπάνια. Οι τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής είναι σε αυτή την ηλικία η πιο πρόσφορη λύση, ώστε να μπορέσεις να συλλάβεις και να μείνεις έγκυος.
Βεβαίως, οι καλές συνήθειες που περιγράψαμε παραπάνω είναι όχι μόνο επιθυμητές, αλλά και απαραίτητες, για να αυξήσεις τις πιθανότητες οποιασδήποτε προσπάθειας να επιτύχει.
Όμως, πριν ξεκινήσεις τις προσπάθειες για εγκυμοσύνη, καλό είναι να μιλήσεις με τον γιατρό σου, ο οποίος θα σου εξηγήσει τις επιλογές που έχεις και θα σε καθοδηγήσει, ώστε να αποφύγεις πιθανές επιπλοκές.
Ξεκίνα από τώρα να παρακολουθείς τον κύκλο σου με τα τεστ ωορρηξίας της Hometest, τα οποία σου επιτρέπουν σε πολύ προσιτές τιμές και με εξαιρετικά εύκολη διαδικασία να μάθεις ακριβώς πότε είναι η ωορρηξία σου, για να αυξήσεις κατακόρυφα τις πιθανότητες να μείνεις έγκυος!
Σου προτείνουμε να πάρεις το πακέτο που περιέχει όχι μόνο τεστ ωορρηξίας, αλλά και τεστ εγκυμοσύνης. Άλλωστε, θα τα χρειαστείς και σου ευχόμαστε πολύ σύντομα να δεις να σχηματίζονται δύο μπλε γραμμές, στην αρχή του πιο πολύτιμου ταξιδιού της ζωής σου!
0 σχόλιο(α)