Το διάστημα που περιμένεις να μάθεις αν θα έρθει η περίοδος ή είσαι έγκυος είναι εξαιρετικά αγχωτικό. Το γνωστό και ως «αναμονή δύο εβδομάδων» από την ωορρηξία ως την αναμενόμενη περίοδο είναι γεμάτο ερωτήματα και αγωνία για όσες γυναίκες προσπαθούν να πετύχουν σύλληψη.

Δεν θα ήταν υπέροχο, λοιπόν, να υπήρχε τεστ εγκυμοσύνης από την πρώτη μέρα σύλληψης; Να μπορείς να μάθεις αμέσως μετά την ωορρηξία αν τελικά τα καταφέρατε και σύντομα θα γίνετε γονείς;

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρξει τεστ εγκυμοσύνης από την πρώτη μέρα σύλληψης αλλά ούτε και από την πρώτη μέρα εμφύτευσης. Ακόμα και τα πιο προηγμένα τεστ πρόωρης ανίχνευσης χρειάζονται μερικές ημέρες, προτού μπορέσουν να ανιχνεύσουν μια εγκυμοσύνη που μόλις αρχίζει.

Ας δούμε παρακάτω γιατί συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να γνωρίζεις, για να χρησιμοποιήσεις σωστά τα τεστ εγκυμοσύνης.

Μπορεί να ανιχνευθεί η εγκυμοσύνη από την πρώτη ημέρα;

Η εγκυμοσύνη δεν μπορεί να ανιχνευθεί από την πρώτη ημέρα και αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσο προηγμένο είναι ένα τεστ εγκυμοσύνης, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο μηχανισμός σύλληψης και εμφύτευσης του εμβρύου στο ανθρώπινο σώμα. Πρόκειται για δύο διακριτά στάδια, τα οποία εξελίσσονται σε διάστημα 10-14 ημερών.

Αρχικά, κατά το στάδιο της ωορρηξίας το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη της γυναίκας και περιμένει για περίπου 24 ώρες στις σάλπιγγες το σπερματοζωάριο που θα το γονιμοποιήσει. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που η επαφή μία μέρα πριν την ωορρηξία καθώς και την ίδια μέρα είναι πολύ σημαντική, για να αυξηθούν κατακόρυφα οι πιθανότητες σύλληψης.

Μπορείς να μάθεις ποια μέρα έχεις ωορρηξία εύκολα και γρήγορα με τα τεστ ωορρηξίας.

Εφόσον το σπερματοζωάριο συναντήσει το ωάριο και το γονιμοποιήσει, το έμβρυο που μόλις έχει δημιουργηθεί αρχίζει να υφίσταται κυτταρικές διαιρέσεις, με τα κύτταρά του να πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Στη φάση αυτή, ταξιδεύει από τη σάλπιγγα προς τη μήτρα, όπου θα εμφυτευθεί περίπου μία εβδομάδα μετά. Ωστόσο, να τονίσουμε ότι πριν την εμφύτευση δεν μπορούμε να μιλάμε για εγκυμοσύνη, καθώς ακόμα δεν έχει αυτή ξεκινήσει.

Το στάδιο της εμφύτευσης, λοιπόν, ξεκινάει μερικές ημέρες μετά την ωορρηξία και τη σύλληψη. Μόλις το έμβρυο εμφυτευθεί στη μήτρα, ξεκινάει από τον οργανισμό της γυναίκας η έκκριση της χοριακής γοναδοτροπίνης (hCG), της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για την ομαλή παραμονή του εμβρύου στη μήτρα και την ανάπτυξή του.

Πρόκειται για την ορμόνη που ανιχνεύουν όλα τα τεστ εγκυμοσύνης. Ωστόσο, για να μπορέσει να βγει θετικό ένα τεστ εγκυμοσύνης, θα πρέπει αυτή η ορμόνη να έχει φτάσει σε συγκεκριμένα επίπεδα (25 miu/ml). Κάθε εγκυμοσύνη εξελίσσεται διαφορετικά και τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης αυξάνονται με διαφορετικό ρυθμό, όμως για να φτάσει το επίπεδο αυτό, θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 2-3 ημέρες μετά την εμφύτευση.

Συνεπώς, γίνεται σαφές ότι είναι αδύνατον ένα τεστ εγκυμοσύνης να ανιχνεύσει την εγκυμοσύνη είτε από την πρώτη ημέρα σύλληψης είτε από την πρώτη ημέρα εμφύτευσης.

Όμως, αν και υπάρχουν τεστ εγκυμοσύνης πρώιμης ανίχνευσης που μπορούν να βγουν θετικά ακόμα και 6 ημέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο, εμείς δεν τα συστήνουμε και θα δούμε παρακάτω τους λόγους.

Πώς πρέπει να χρησιμοποιώ τα τεστ εγκυμοσύνης;

Με βάση τα παραπάνω, καλό είναι να προσέξεις ορισμένα πράγματα σχετικά με το πώς να χρησιμοποιείς το τεστ εγκυμοσύνης, έτσι ώστε να αποφύγεις άγχος και απογοητεύσεις.

Ξεκίνα νωρίς αλλά όχι πολύ νωρίς

Όση αγωνία και αν έχεις, για να δεις αν έμεινες έγκυος, δεν έχει νόημα να ξεκινάς να κάνεις τεστ εγκυμοσύνης νωρίτερα από 6 ημέρες πριν την καθυστέρηση, γιατί θα βγει αρνητικό, ακόμα και αν είσαι έγκυος.

Μπορείς να βρεις ταινίες με πολλά τεστ εγκυμοσύνης σε οικονομική τιμή, ώστε να ξεκινήσεις να τα κάνεις όσο το δυνατόν συντομότερα, όμως υπερβολικά νωρίς δεν έχει νόημα και απλώς θα σου προκαλέσει επιπλέον άγχος.

Το σημαντικό είναι η γραμμή να γίνεται εντονότερη

Αν ξεκινήσεις τα τεστ εγκυμοσύνης από πολύ νωρίς (6 ημέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο), πρέπει να γνωρίζεις ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να βγει αρνητικό, ακόμα και αν είσαι έγκυος. Διαφορετικά, θα βγει μια πολύ αχνή γραμμή, καθώς το τεστ ίσα που θα έχει ανιχνεύει την ορμόνη hCG, η οποία μόλις θα έχει ξεκινήσει να αυξάνεται.

Σε αυτή την περίπτωση, είναι σημαντικό να κάνεις τεστ και τις επόμενες ημέρες, ώστε να διαπιστώσεις αν η γραμμή γίνεται πιο σκούρα, αν δηλαδή η ορμόνη αυξάνεται. Αυτό δείχνει ότι η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά.

Αν η γραμμή γίνεται πιο αχνή, σημαίνει ότι η εγκυμοσύνη δεν εξελίσσεται. Δυστυχώς, σε ένα μεγάλο ποσοστό πολλές εγκυμοσύνες δεν προχωρούν. Μάλιστα, αν η γυναίκα δεν είχε κάνει τεστ, μπορεί να μην το είχε μάθει καν ότι ήταν έγκυος. Πρόκειται για τη λεγόμενη βιοχημική εγκυμοσύνη, η οποία τελειώνει πριν την περίοδο, οπότε αν η γυναίκα δεν είχε κάνει τεστ εγκυμοσύνης, δεν θα γνώριζε ποτέ ότι ήταν έγκυος.

Κάνε το τεστ πρωί

Στα πρωινά ούρα η συγκέντρωση της χοριακής γοναδοτροπίνης είναι υψηλότερη, οπότε είναι πιθανότερο να ανιχνευθεί ακόμα και αρκετά νωρίς.

Χρησιμοποίησε το κατάλληλο τεστ

Συστήνουμε τα τεστ εγκυμοσύνης Hometest, πιστοποιημένα και δοκιμασμένα από χιλιάδες γυναίκες (από το 2007) για τα αξιόπιστα αποτελέσματά τους. Στο μεγαλύτερο ποσοστό, εμφανίζουν θετικό αποτέλεσμα ως και 4 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο.

Σύγκριση τεστ εγκυμοσύνης

Στη Hometest μπορείς να βρεις αξιόπιστα τεστ εγκυμοσύνης, ώστε να μάθεις όσο το δυνατόν συντομότερα αν είσαι έγκυος. Οι επιλογές που έχεις είναι τρεις και όλες είναι εξίσου αποτελεσματικές. Ας δούμε τι είναι καλύτερο να επιλέξεις ανάλογα με τις ανάγκες σου.

Midstream τεστ εγκυμοσύνης

Τα midstream τεστ εγκυμοσύνης είναι τα κλασικά τεστ που έχουμε όλοι στο μυαλό μας. Πρόκειται για τεστ που είναι πολύ απλά στη χρήση, καθώς η άκρη του τεστ βυθίζεται στο δοχείο συλλογής ούρων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για απευθείας εφαρμογή στην απορροφητική ταινία του τεστ.

Το αποτέλεσμα εμφανίζεται σε λίγα δευτερόλεπτα και απεικονίζεται σε δύο γραμμές. Μία γραμμή σημαίνει ότι είναι αρνητικό και δύο γραμμές θετικό.

Τα τεστ εγκυμοσύνης midstream κοστίζουν 1-1,5€ το ένα, με προσφορές σε πακέτα με περισσότερα τεστ.

Τεστ εγκυμοσύνης σε ταινίες

Το τεστ εγκυμοσύνης σε ταινίες έχει την ίδια λειτουργία και απεικόνιση με το midstream τεστ, καθώς και εδώ εμφανίζονται δύο γραμμές σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος.

Η διαφορά είναι ότι οι ταινίες δεν έχουν το πλαστικό περίβλημα, οπότε είναι και αρκετά πιο οικονομικές. Η τιμή δηλαδή ενός τεστ εγκυμοσύνης σε ταινία είναι λιγότερο από 1€, ενώ σε πακέτα με πολλές ταινίες η τιμή ανά τεστ μπορεί να φτάσει αρκετά λιγότερο από 50 σεντς!

Το μόνο μειονέκτημα των τεστ σε ταινία είναι ότι δεν επιτρέπεται η απευθείας ούρηση, καθώς δεν υπάρχει το πλαστικό περίβλημα προστασίας. Οπότε θα πρέπει το τεστ να γίνει με το δοχείο συλλογής ούρων.

Όμως, είναι μια πολύ οικονομική επιλογή, αν θες να ξεκινήσεις τεστ από νωρίς και να δεις πώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη μέρα με τη μέρα.

Ψηφιακά τεστ εγκυμοσύνης

Τα ψηφιακά τεστ εγκυμοσύνης έχουν τις περισσότερες και πιο ξεκάθαρες λειτουργίες. Η χρήση τους είναι εξαιρετικά απλή, αφού χρησιμοποιούνται τόσο με απευθείας ούρηση στο άκρο του τεστ όσο και με εμβάπτιση του άκρου στο δοχείο συλλογής ούρων.

Η απεικόνιση του αποτελέσματος είναι επίσης πολύ εύχρηστη και κατανοητή, αφού δεν είναι με γραμμές, αλλά με ένδειξη NO/YES ανάλογα αν είναι θετικό ή αρνητικό.

Ωστόσο, το ψηφιακό τεστ εγκυμοσύνης έχει δύο μειονεκτήματα. Πρώτον, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρώιμα, καθώς η σωστή του χρήση είναι με την πρώτη ημέρα καθυστέρησης. Δεύτερον, το κόστος του είναι υψηλότερο, καθώς είναι περίπου στα 3€.


Συνεπώς, αν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να ξεκινήσεις από νωρίς τα τεστ και να κάνεις ένα (ή και δύο) την ημέρα, ώστε να διαπιστώσεις άμεσα αν είσαι έγκυος και αν εξελίσσεται σωστά η εγκυμοσύνη, τότε τα τεστ εγκυμοσύνης σε ταινίες είναι η πιο οικονομική και αποδοτική λύση.

Αν ψάχνεις τεστ πολύ εύκολο στη χρήση, τότε καλό είναι να επιλέξεις midstream ή ψηφιακό. Το ψηφιακό τεστ, όμως, θα πρέπει να γίνει μετά την καθυστέρηση και δεν σου δίνει τη δυνατότητα να κρίνεις μόνη σου αν η γραμμή είναι αχνή ή όχι, πώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη κλπ. Είναι, όμως, πολύ απλό και κατανοητό στην απεικόνιση.

Με τα τεστ εγκυμοσύνης της Hometest μπορείς να μάθεις γρήγορα και με απόλυτη ακρίβεια αν είσαι έγκυος ακόμα και 4 ημέρες πριν την καθυστέρηση. Βρες τα όλα εδώ και προετοιμάσου για τα καλύτερα νέα της ζωής σου! Μήπως έχεις τα πρώτα συμπτώματα και δεν το γνωρίζεις; Δες στον οδηγό μας συμπτώματα εγκυμοσύνης ανά εβδομάδα για να βεβαιωθείς σε ποια εβδομάδα βρίσκεσαι.